Tårta med choklad, hallon och blåbär.
Kategori: Allmänt
I love cake!
Vem älskar inte en god tårta? Jag kan inte motstå sådana mästerverk i alla fall.
Den här tårtan bakade jag för ett tag sen en regnig söndag. En botten baserad på ett kladdkaksrecept och en klassisk sockerkakstårtbotten, två olika fyllningar där en är med hallon och blåbär och den andra en vaniljkräm. Jag vet att man kan göra egen vaniljkräm men jag sparar alltid lite tid genom att "fuska" med Ekströms marsan.
Tårta med choklad, hallon och blåbär
Tårta med choklad, hallon och blåbär
Sockerkaksbotten
4 ägg
1,5 dl socker
4 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
Sätt ungnen på 200 grader. Bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker tills det blir riktigt fluffigt. Vänd ner vetemjölet.
Häll i smeten. Grädda sockerkaksbottnen i ugnen 10-15 minuter. Använd en tandpetar/sticka för att kolla att botten inte är kladdig, den ska vara helt torr.
Vispa ägg och socker tills det blir riktigt fluffigt. Vänd ner vetemjölet.
Häll i smeten. Grädda sockerkaksbottnen i ugnen 10-15 minuter. Använd en tandpetar/sticka för att kolla att botten inte är kladdig, den ska vara helt torr.
Kladdkaksbotten
2 ägg
2 ägg
2,5 dl socker
5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 d vetemjöl
1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Bröa en form med löstagbar botten.
Smält smöret.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i äggblandningen, avsluta med att röra ner det smälta smöret. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15 minuter. Låt kakan sitta kvar på den löstagbara bottnen med tanke på att den är kladdig. Annars blir du bara olycklig om du försöker flytta den till ett annat fat.
Låt båda bottnar svalna helt.
När sockerkaksbottnen är helt kall, dela den i två.
Hallon- och blåbärsfyllning
100 g hallon
100 g blåbär
2 gelatinblad
1 msk socker
3-4 msk vatten
2 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.
Koka upp hallon, blåbär, socker och vatten. Rör i gelatinbladen. Ställ krämen i kylen tills den svalnat helt. Vispa grädden och blanda med krämen.
Vaniljkräm
Blanda enligt receptet på förpackningen.
Dekoration
5-6 dl vispgrädde
Färska blåbär
Färska hallon
Vispa grädden till tårtans dekoration.
Bred vaniljkrämen på kladdkaksbottnen. Lägg på första sockerkaksbottnen.
Bred på hallon- och blåbärsfyllningen.
Lägg på andra sockerkaksbottnen.
Bred över grädden i ett känns lager uppe på tårtan och på sidorna. Spritsa någon form av mönster om så önskas.
Garnera med färska hallon och blåbär.
Servera med lite nybryggt kaffe så blir alla lyckliga. Lycka till!