Kakor & mat med Tomas

En enkel sida med goda kakor och läcker mat. Recepten är ibland egna, ofta inspirerade av någon och det händer att det lånas av andra men då nämner jag det.

Blåbärskladdkaka.

Kategori: Allmänt



Ikväll var vi bortbjudna på lite pizza hos en vän och jag slängde ihop lite dessert. Körde en repris på kladdkakan från häromdagen men gjorde den i herrhavreflarn.se's original med blåbär. Crunchet uppe på är verkligen pricken över i'et!  Jag hade kakan lite för länge i ugnen men det blev toppen ändå. Mer blåbärskaka än kladdkaka men det var enkelt, snabbt och framför allt väldigt gott. 


Kakan
150 g smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
kokos
 
Blåbärsfyllningen 
200 g färska blåbär
1 msk socker
1/2 dl vatten
1 msk maizena
 
Crumble
2 dl havregryn
50 g smör
1 tsk vaniljpulver
1 dl ljust muscovadosocker 

Sätt på ugnen på 175 grader.

Koka blåbär, vatten, socker och maizena 
 tills det blir syltigt.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten. Smöra och bröda kanterna med kokos.

Smält smöret. Blanda ner socker, vetemjöl, vaniljpulver, bakpulver och rör ihop. Tillsätt äggen och rör det till en smidig smet. Häll kaksmeten i formen. 

Blanda ingredienserna till crumblen och crumbla ihop det ordentligt med fingrarna.

Klicka över blåbärsfyllningen och bre ut den jämn över kakan. Slå över crumblet.
In i ugnen med kakan i 20 minuter. 

Låt svalna en liten stund. Önskar du lite glasyr på, florsocker och vatten, vänta tills den svalnat helt.

Kommentera inlägget här: