Blåbärskladdkaka.
Kategori: Allmänt

Ikväll var vi bortbjudna på lite pizza hos en vän och jag slängde ihop lite dessert. Körde en repris på kladdkakan från häromdagen men gjorde den i herrhavreflarn.se's original med blåbär. Crunchet uppe på är verkligen pricken över i'et! Jag hade kakan lite för länge i ugnen men det blev toppen ändå. Mer blåbärskaka än kladdkaka men det var enkelt, snabbt och framför allt väldigt gott.

Kakan
150 g smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
kokos
kokos
Blåbärsfyllningen
200 g färska blåbär
1 msk socker
1/2 dl vatten
1 msk maizena
Crumble
2 dl havregryn
50 g smör
1 tsk vaniljpulver
1 dl ljust muscovadosocker
Sätt på ugnen på 175 grader.
Koka blåbär, vatten, socker och maizena tills det blir syltigt.
2 dl havregryn
50 g smör
1 tsk vaniljpulver
1 dl ljust muscovadosocker
Sätt på ugnen på 175 grader.
Koka blåbär, vatten, socker och maizena tills det blir syltigt.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten. Smöra och bröda kanterna med kokos.
Smält smöret. Blanda ner socker, vetemjöl, vaniljpulver, bakpulver och rör ihop. Tillsätt äggen och rör det till en smidig smet. Häll kaksmeten i formen.
Blanda ingredienserna till crumblen och crumbla ihop det ordentligt med fingrarna.
Klicka över blåbärsfyllningen och bre ut den jämn över kakan. Slå över crumblet.
In i ugnen med kakan i 20 minuter.
Låt svalna en liten stund. Önskar du lite glasyr på, florsocker och vatten, vänta tills den svalnat helt.
Smält smöret. Blanda ner socker, vetemjöl, vaniljpulver, bakpulver och rör ihop. Tillsätt äggen och rör det till en smidig smet. Häll kaksmeten i formen.
Blanda ingredienserna till crumblen och crumbla ihop det ordentligt med fingrarna.
Klicka över blåbärsfyllningen och bre ut den jämn över kakan. Slå över crumblet.
In i ugnen med kakan i 20 minuter.
Låt svalna en liten stund. Önskar du lite glasyr på, florsocker och vatten, vänta tills den svalnat helt.