Kakor & mat med Tomas

En enkel sida med goda kakor och läcker mat. Recepten är ibland egna, ofta inspirerade av någon och det händer att det lånas av andra men då nämner jag det.

Äppelkladdkaka med kokos och kanel

Kategori: Allmänt


Som en dröm i munnen!
 
Vilken succé denna kaka gjorde när den dukades fram. En härligt kladdig kaka med äpple, kokos, kanel och crumble på toppen. Både en och två bitar fick plats i min mage i alla fall! Inspirerad av herrhavreflarn.se
 
Äppelkladdkaka 
 
Kakan
150 g smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
kokos
 
Äppelfyllningen
3 goda äpplen (jag använde några gröna jag hittade hemma)
1/2 dl vatten
socker och kanel efter behag
lite maizena
 
Crumble
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
50 g smör
1 tsk vaniljpulver
1 dl farinsocker
lite kanel

Sätt på ugnen på 175 grader.

Skär äpplena i mindre bitar och koka ihop med vatten, socker, kanel och lite maizena. Koka tills det blir mosigt men ändå lite bitar kvar.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten. Smöra och bröda kanterna med kokos.

Smält smöret. Blanda ner socker, vetemjöl, vaniljpulver, bakpulver och rör ihop. Tillsätt äggen och rör det till en smidig smet. Häll kaksmeten i formen. 

Blanda ingredienserna till crumblen och crumbla ihop det ordentligt med fingrarna.

Klicka över äppelfyllningen och bre ut den jämn över kakan. Slå över crumblet.
In i ugnen med kakan i 25 minuter. 

Låt svalna en liten stund. Önskar du lite glasyr på, florsocker och vatten, vänta tills den svalnat helt.

Lycka till!

 
 
 


Kommentera inlägget här: