Bullfest.
Kategori: Allmänt



Sju Sorters Kakor. En klassiker!
Recepten är enklare än dagens modernare bakböcker, ofta blir resultatet väldigt bra och framför allt så blir det riktigt mumisiga bakverk oavsett vilket recept du väljer. Igår ville jag känna den där härliga kaneldoften i min lägenhet och längtan efter att få bita i en riktigt saftig bulle blev för stor, så självklart körde jag igång ett bullbak.
Kanel- och vaniljbullar
Recepten är enklare än dagens modernare bakböcker, ofta blir resultatet väldigt bra och framför allt så blir det riktigt mumisiga bakverk oavsett vilket recept du väljer. Igår ville jag känna den där härliga kaneldoften i min lägenhet och längtan efter att få bita i en riktigt saftig bulle blev för stor, så självklart körde jag igång ett bullbak.
Kanel- och vaniljbullar
Vetedeg
150 g smör
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk kardemummakärnor
13 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
Fyllning
100 g smör
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
Smält smöret. Häll i mjölken och låt det bli ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten och sedan salt, socker, stött kardemumma och drygt 2/3 delar av mjölet. Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetat när den börjar släppa degbunkens kanter. Strö lite mjöl över ytan så att degen inte torkar.
Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten och sedan salt, socker, stött kardemumma och drygt 2/3 delar av mjölet. Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetat när den börjar släppa degbunkens kanter. Strö lite mjöl över ytan så att degen inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa dragfritt till dubbel storlek.
Arbeta degen några minuter i bunken. Lägg upp den på mjölat bakbord. Degen är färdigknådad när den släpper bänk och händer. Skär man ett snitt i degen ska den ha jämn porighet. Är den storblåsig har man knådat för lite.
Dela degen mitt itu. Kavla varje del på lätt mjölat bakbord till en rektangulär platta. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut på degen. Rulla samman och skär den i jämnstora bitar med vass kniv. Lägg de med snittytan uppåt i papperformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
Arbeta degen några minuter i bunken. Lägg upp den på mjölat bakbord. Degen är färdigknådad när den släpper bänk och händer. Skär man ett snitt i degen ska den ha jämn porighet. Är den storblåsig har man knådat för lite.
Dela degen mitt itu. Kavla varje del på lätt mjölat bakbord till en rektangulär platta. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut på degen. Rulla samman och skär den i jämnstora bitar med vass kniv. Lägg de med snittytan uppåt i papperformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.