Kakor & mat med Tomas

En enkel sida med goda kakor och läcker mat. Recepten är ibland egna, ofta inspirerade av någon och det händer att det lånas av andra men då nämner jag det.

Äppelfrallor.

Kategori: Allmänt




Ett eget hembakt bröd är lycka för både både smaklökar och sinnet. Ni ska veta att det både en och två gånger blivit kompakta små skruttbröd vid mina brödbak men denna gång blev det så lyckat. Jag tog ett recept från Lindas Bakskola där hon bakar morotsfrallor. Jag hade inte några morötter hemma så istället rev jag ner äpple, ljuvligt gott!
 
Äppelfrallor

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
3 äpplen
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

1 ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv äpplena.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, äpple och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.